Galerie De Roos van Tudor
  13 oktober - 18 november: Hanneke Roelofsen en Kristin Stobbink "STILLS"
 

 

  

"STILLS" 
Hanneke Roelofsen
Kristin Stobbink

introductie:

Nikki Pelaez
Su Kroker

 

        

 

13 oktober -

          18 november

             


 

  

 

 

  

 

 

 

 


 
 
         
 
     
   

 

   

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 
         
  

   

 

 

 

 

 
   Hanneke Roelofsen : recente beelden in papier machee    Kristin Stobbink : grafiek

Hanneke Roelofsen, maakt ruimtelijk werk, schildert en tekent. Haar dansende mensen vastgelegd op de meest dramatische momenten van hun beweging, zijn vaak sterk geproportioneerd. Haar figuren in hun naakte lichamelijkheid soms sensueel, soms alleen maar weerloos. Het papier machee met de uitstraling van licht gekleurde zware steen. De huid teer als eierschaal, de hals licht gebogen, laat zich in al zijn kwetsbaarheid zien. Haar grote kracht is dat zij al de tegenstrijdige elementen weet te verenigen tot beelden die uiterlijke inhoudelijk spanning blijven houden, doordat ze precies op de grens balanceren. De grens tussen drama en intimiteit, tussen vrolijkheid en wanhoop, tussen figuratief en abstractie, tussen lichtheid en verdieping. Ze geeft ze gebaren en houdingen die van alle tijden zijn, vertrouwd als iconen. Een oeuvre dat in al zijn verscheidenheid aan materialen en technieken een sterke samenhang vertoont. In vorm kleur en ritme maakt Hanneke Roelofsen zichtbaar wat verborgen is.

Kristin Stobbink is geboeid door de natuur. Het is alsof haar prenten bewegen, groeien en veranderen bij toenadering. Ze creŽert in haar prenten een grens tussen het herkenbare en het onherkenbare. Een vaak terugkerend thema in het werk van Kristin Stobbink is water.

Water heeft namelijk zoveel elementen die een rol spelen. Het is vloeibaar, de wind zet het in beweging, er is sprake van natuurlijke stroming, het spettert en kan van vorm en substantie veranderen (ijs, sneeuw worden). Het is doorzichtig, een zee of sloot bestaan nooit uit alleen water, het kan troebel en vies zijn – waterplanten en vissen bevatten, het weerspiegelt zijn omgeving en weerkaatst licht. Alleen een blauwvlak maakt nog geen goede weergave van water, een sloot of een zeegezicht. Water is dynamisch, het beweegt, maar hoe die beweging en vorm te vangen geeft eindeloze mogelijkheden.


                
 
 

                                

 
 

 

 

   

Nikki Pelaez

 

 

 

 

 
 
 
  Door het gebruik van verschillende teken- en schildertechnieken in combinatie met echt beeldmateriaal creŽert Nikki Pelaez een raadselachtige wereld waarin het thema onschuld (en het verliezen ervan) centraal staat. Haar werk zit vol tegenstellingen, zowel inhoudelijk als ook qua vorm en techniek. Thema's als; vertrouwdheid en vervreemding, onschuld en verdorvenheid, verbondenheid en eenzaamheid spelen een rol. Nikki Pelaez bouwt haar werken op uit verschillende lagen. Zij gebruikt bestaand beeldmateriaal als uitgangspunt. Vooral foto's die zij zelf maakt van kinderen en jongeren. Daarnaast gebruikt zij af en toe oude foto's uit het familie-album of 'vintage' ansichtkaarten. Deze foto's worden op diverse manieren door haar bewerkt, bijvoorbeeld door verschillende afbeeldingen op een collage-achtige manier samen te voegen of door stukjes foto toe te voegen aan een tekening. Het resultaat van dit proces wordt in zwart-wit uitvergroot en vervolgens gaat zij aan de slag met traditionelere media als inkt, verf, aquarel, houtskool en pastelkrijt. Verschillende teken, en schildertechnieken komen hierbij aan bod. De lijntekening (vaak in het wit, soms in het zwart) die als laatste wordt geplaatst vormt hierbij een soort mystieke tweede werkelijkheid die het werk dieper of gelaagder maakt. Op deze manier bereikt Nikki Pelaez een intense persoonlijke beeldtaal die ook zichtbaar is in haar vroegere filmische werken.

 

 

Su Kroker

 
     
  Vooral wie er vatbaar voor is; het werk van Su Kroker zal je infecteren! Eenmaal besmet laat het je niet meer los:
Teer en van een florale elegantie, zo kun je het werk van zilversmid Su Kroker omschrijven.

Door ongewone perspectieven staan ze ver af van de gebruikelijke sieraden. Sprookjesachtig en sculpturaal werk met materialen als goud, zilver, koraal, parels en edelstenen. Bijzonder te noemen zijn de sieraden en objecten gemaakt van fijn zilverdraad, verweven met o.a. zoetwaterpareltjes, koralen, kralen of edelstenen. Soms kunst, soms draagbaar of soms beide tegelijk. De basis van haar werk ligt in het textiele karakter.

Een grote collectie wordt door Su Kroker in sterlingzilver, fijn zilver, fijn goud of 18kt goud gehaakt. Sommige stukken zijn helemaal gehaakt en krijgen hun sculpturale vorm juist door deze netstructuur. Su Kroker speelt vervolgens met diverse elementen; gehaakte vormen worden gecombineerd met andere materialen en andere kleuren, ze componeert als bij een schilderij.

De puur gehaakte elementen zijn langzaam gegroeid, net zolang om  haar ideeŽn gesponnen totdat de juiste vorm is ontstaan. Alle sieraden zijn unikaten of worden in zeer beperkte oplage gemaakt; tenslotte moet het sieraad net zo uniek zijn als zijn drager.
      
 
 
     

 

 
       

 

         

 

                                                            

 

 
 
     
 
      

 

 
    

                                                        

 
     
 

     

     

 

 
    

   

 
             

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy