Galerie De Roos van Tudor
;
 

 

"Panorama"
 

     10 maart - 5 mei               

 

    Johan van Aken  

   

 

 

Het werk van de kunstenaar Johan van Aken beweegt zich tussen het geometrisch-abstracte en het landschap.

 In 1978 vertaalde hij het geschilderde landschap naar het geometrisch-abstracte schilderij en sindsdien onderzoekt hij de mogelijkheden van de tweedimensionale ruimte van het schilderij waarbij hij het vierkant, de driehoek en de cirkel en afgeleiden hiervan gebruikt als basisvormen voor dit onderzoek in zijn beeldende geometrie.

In zijn schilderijen verbeeldt hij het geometrisch abstracte, of het landschap met geometrisch abstracte grondvormen, in een innerlijk landschap waarin hij de ruimte en tijd als verstilling zichtbaar maakt.

 Door gebruik te maken van de nieuwe media heeft hij een middel gevonden om deze uitgangspunten in bewegend beeld van bv. de wolken, de zee, het landschap en zijn geometrisch-abstracte video's zichtbaar te maken.

 Dit opent nieuwe wegen om met behulp van de nieuwe media te experimenteren met ruimte,tijd en beweging van de beelden en deze te vertragen om zo de tijd laten verglijden in een veranderende dynamiek en ritme, zodat er een nieuwe werkelijkheid wordt gecreŽerd.

De door van Aken op de computer gecomponeerde en uitgevoerde minimale muziek versterkt deze ervaring als tegenhanger van de snelheid van de beeldcultuur en de gehaaste tijd.  

 

In deze expositie laat ik op een speelse manier een interactie zien tussen recent en ouder werk, de landschappelijke schilderijen uit 2003-2009 en de video Five Panorama’s van 2019 aangevuld met filmstills uit deze video. In de serie beeldarchitectuur met twee werken uit 1997 die gecombineerd zijn met hierop geÔnspireerde en op de computer gecomponeerde printen beeldarchitectuur uit 2018-2019 , (tape)schilderijen uit 1999-2003, Schilderijen Geo-Emotioneel uit 1998 die met color experience schilderijen uit 2011gecombineerd en aangevuld met schilderijen abstracte landschappen uit 2007 en 2008. 

 

 

  

 

 

 

 


 
 
     
 
   
    

 

    

  

 

               

 

 

  
 
  

   

 

 

 

 

 

 
         

     

 

 

 

 

 
                 
                     
   

  

 
 
 
   

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy