Galerie De Roos van Tudor
 

Maartje Roos

 
 

 

Maartje Roos maakt geen foto’s, ze creŽert beelden, schilderachtige beelden waar de mens en de wereld maakbaar lijken. Met behulp van haar creatieve geest, inlevingsvermogen, fotografische kennis en het digitale palet zet Maartje de werkelijkheid naar haar hand.

Haar fotografie is dus geen exacte weergave van de werkelijkheid maar een uit fotografische beeldelementen opgebouwde constructie van wat zij met de foto wil vertellen. ’Schilderijen’ is de gedachte die zich al snel aandient bij het bekijken van haar indrukwekkende portfolio.

 

 

Zo’n fotokunstwerk van Maartje begint met een schets in haar hoofd. Die gedachte zet ze om in beeld. Niet een kwestie van snel een plaatje schieten, maar een heel proces. Daarbij doet ze alles zelf: onderzoek, locatie, modellen, kleding, belichten, fotograferen en bewerken.

 

Het moeilijke is dat het wťl gefotografeerd moet worden, dus het moet er wel zijn of gemaakt kunnen worden. Een schilder zou elementen van een foto kunnen gebruiken en naschilderen, dat gaat bij Maartje natuurlijk niet op. Authenticiteit vindt ze belangrijk. Daar bedoelt ze mee dat het gefotografeerde beeldelement daadwerkelijk een relatie met het verhaal moet hebben. Het maken van de fotokunstwerken is erg arbeidsintensief waar ook veel onderzoekstijd in zit. “Ik wil wel dat het verhaal en de beeldelementen kloppen”.

 

Identiteit, natuur en historie is een terugkerend thema in haar werk.

Haar fotobeelden zijn kleine zoektochten naar de verbinding van heden en verleden en naar de invloed van dat verleden op de huidige tijd. Niet dat Maartje een antwoord wil geven maar ze laat zien hoe het was en de kijker mag zelf zijn of haar gedachten er over laten gaan.

“Ik vraag mijzelf namelijk vaak af hoe het was, hoe men leefde, wat voor functie bepaalde

gebouwen hebben gehad, waarom iets eruit ziet zoals het eruit ziet, of wie er achter die

bekende historische naam schuilt en hoe belangrijk afkomst en de geschiedenis van die plek

of streek is...”.

 

 

 
   

   Fotografie

 

 

 

Groninger Hogeland | Oude tijden herleven

editie groot nr. 01/05 | 120 x 80 cm

 

 

Nooi de starm

editie groot nr. 01/05 | 118 x 75 cm

 

 

Pavo Cristatus

editie groot nr. 03/09 | 100 x 80 cm

Lambda-print met TruLife (museum)Plexiglas

 

Drentse heide | Oude tijden herleven

editie groot nr. 04/05 | 120 x 80 cm

 

 
 
 
 
 
   

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy