Galerie De Roos van Tudor
 

   Maartje Roos

 Fine art fotografie

 

Maartje Roos krijgt de Talentprijs 2021 van het  Cultuurfonds Fryslân.

 

Maartje Roos maakt geen foto’s, ze creëert beelden, schilderachtige beelden waar de mens en de wereld maakbaar lijken. Met behulp van haar creatieve geest, inlevingsvermogen, fotografische kennis en het digitale palet zet Maartje de werkelijkheid naar haar hand.

Haar fotografie is dus geen exacte weergave van de werkelijkheid maar een uit fotografische beeldelementen opgebouwde constructie van wat zij met de foto wil vertellen. ’Schilderijen’ is de gedachte die zich al snel aandient bij het bekijken van haar indrukwekkende portfolio.

 

 

Zo’n fotokunstwerk van Maartje begint met een schets in haar hoofd. Die gedachte zet ze om in beeld. Niet een kwestie van snel een plaatje schieten, maar een heel proces. Daarbij doet ze alles zelf: onderzoek, locatie, modellen, kleding, belichten, fotograferen en bewerken.

 

Het moeilijke is dat het wél gefotografeerd moet worden, dus het moet er wel zijn of gemaakt kunnen worden. Een schilder zou elementen van een foto kunnen gebruiken en naschilderen, dat gaat bij Maartje natuurlijk niet op. Authenticiteit vindt ze belangrijk. Daar bedoelt ze mee dat het gefotografeerde beeldelement daadwerkelijk een relatie met het verhaal moet hebben. Het maken van de fotokunstwerken is erg arbeidsintensief waar ook veel onderzoekstijd in zit. “Ik wil wel dat het verhaal en de beeldelementen kloppen”.

 

Identiteit, natuur en historie is een terugkerend thema in haar werk.

Haar fotobeelden zijn kleine zoektochten naar de verbinding van heden en verleden en naar de invloed van dat verleden op de huidige tijd. Niet dat Maartje een antwoord wil geven maar ze laat zien hoe het was en de kijker mag zelf zijn of haar gedachten er over laten gaan.

“Ik vraag mijzelf namelijk vaak af hoe het was, hoe men leefde, wat voor functie bepaalde

gebouwen hebben gehad, waarom iets eruit ziet zoals het eruit ziet, of wie er achter die

bekende historische naam schuilt en hoe belangrijk afkomst en de geschiedenis van die plek

of streek is...”.

 

 

 
 

Deelname aan de tentoonstelling FACES EN SURFACES

 

 

"De zee vrij spel: Haarlem"

 

 

Hoe ziet onze omgeving eruit over 100 jaar? De zoektocht naar een mogelijk antwoord voerde langs oud kaartmateriaal, de modernste klimaatscenario’s en gesprekken met experts. 
 

‘Zicht op Haarlem’ is het vervolg op ‘Kwelder Sneek’. Het zou een toekomstbeeld kunnen zijn, kijkend vanuit de bollenstreek richting Haarlem. Een verbeelding van een van de scenario’s die prof. dr. Maarten G. Kleinhans als volgt omschrijft: “Verdedig de steden maar laat de laagste delen van het land weer drassig worden. Laat er weer trekvogels landen en houd de koolstof in de grond.” 

 

 

 

 

Deelname aan de tentoonstelling "Still....even" in de Martinikerk te Franeker 3 mei - 2 september 2024  

 

   Anemone Apennina

 

   Anemone Coronaria

 

     Anemone Nemorosa

 

  

   “Cultureel Levend Erfgoed” | de laatste in hun soort

Een nieuwe serie over zeldzame huisdierrassen; de eerste gedomesticeerde (landbouw)huisdieren die met uitsterven bedreigd zijn. Het proces van verdwijnen van rassen en gewassen is de laatste 50 jaar sterk versneld. Dat besef en de discussie over dierenwelzijn wil zij met dit project op een positieve manier aanwakkeren. De serie geeft een mooie inkijk in de verschillende rassen en hun identiteit. Een ode aan het uitstervende ras met herkenning voor het cultuurlandschap van de provincies waar het ras oorspronkelijk vandaan komt of veel voor kwam. Met deze nieuwe werken laat ze zien hoe het vroeger ging of er uit zag, of er uit zou moeten zien, legt ze verbinding met nu

 

 

 

 

 

 

 

 

Olivia

 

 

    Janke

 

  Hyacint duif

 

  Pier

 

 
  Hommage

 

 

 

 

"Eernewoude"

 

"Rietsnijders"

 

 

Groninger Hogeland | Oude tijden herleven

 

 

 

Nooi de starm

 

 

Drentse heide | Oude tijden herleven

 
 
 
 
 
   

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy