Galerie De Roos van Tudor
 

Maartje Strik

 
Maartje Strik
 

De vervreemdende beelden en dromerige scènes in het werk van Maartje Strik verbeelden de reactie van de mens op zichzelf en op de ander, op de wereld en op het verstrijken van de tijd, kortom, op het leven. Ogenschijnlijk kwetsbare figuren geven op bizarre wijze iets prijs van hun innerlijk, ieder werk een uitdaging voor de toeschouwer om te doorgronden wat er ‘gezegd’ wordt. Die dialoog tussen het werk aan de ene kant en de beschouwer aan de andere is niet de makkelijkste, maar wel een spannende; de schilderijen en pastels lijken de toeschouwer aan het denken te willen zetten over zijn eigen identiteit en plaats in de wereld.


Maar het werk zegt allereerst iets over de drijfveren en visies van de kunstenaar zelf, over hoe zij de wereld ziet, deze probeert te vatten en misschien te verklaren. Ook tijdens een ‘uitstapje’ van 3 jaar waarin Strik vrijwel alleen maar organische vormen en structuren schilderde. Deze ‘Grondwerken’ ontstonden uit nieuws- gierigheid naar wat er zich letterlijk op de grond onder haar voeten afspeelde (‘waar gaat die mier heen?’) en uit liefde voor de natuur. Na verloop van tijd werden die organische structuren opnieuw met mensfiguren verbonden, want dat blijft het terugkerende thema: mensen in een privé-wereld, die vragen oproepen bij de kijker ‘wat zie ik, waar kijk ik eigenlijk naar?


Hiervoor gebruikt Maartje Strik beelden van de nacht, de stilte, de droom, de eenzaamheid, de natuur. Geïnspireerd door wandelingen, fotografie en muziek komen fantasie en werkelijkheid bij elkaar, niet gestuurd, maar associatief ontstaan op het doek en het papier. Figuratie naast geabstraheerde vormen, dikgeschilderde delen naast dunne verflagen, velden van kleur.


 

Maartje Strik - "Pastels"
20 x 18 cm, 40 pagina's
geniet in halfhard kaft.

Afbeeldingen van pasteltekeningen in kleur.

Tekst: Marieke Molenkamp, Anita van Os
Taal: Nederlands

10,- Euro

 

Mapje met 10 verschillende ansichtkaarten 7,50

 
  Deelname aan de tentoonstelling "Still....even" in de Martinikerk te Franeker 3 mei - 31 augustus 2024

 

 

 

  

 

 

     in de galerie

         

     "Nachtbloeier" 100x100

 

  

         

     

    "De vrolijke wandelaar" olieverf 100x120 cm                                               

 

         

 

   

 

 

 

 

 

   

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy