Galerie De Roos van Tudor
 

Wijke van der Bij

 
Foto niet aanwezig
 

Wijke van der Bij houdt zich hoofdzakelijk bezig met houtsneden in reductietechniek, waarbij de prenten zijn opgebouwd uit meerdere drukgangen. Dit is een arbeidsintensief proces, want het is geen uitzondering dat een beeld is samengesteld uit veertien drukgangen of meer.

 

Naast het werk op papier zijn er ook drukken op katoen. Deze houtdrukken zijn ontstaan na het zoeken naar en experimenten met een andere drager. De meeste hiervan zijn ook gedrukt in een oplage op papier, de drukken op katoen zijn echter unica. De getoonde afbeeldingen hiervan geven niet het zachte karakter van het materiaal weer omdat dit zich niet laat vastleggen op de foto, maar ik vind het toch de moeite waard om een paar hier te laten zien.

 

Mijn werk heeft meestal een architectonisch onderwerp. Het zijn vaak historische gebouwen. Oude gebouwen oefenen een bepaalde aantrekkingskracht uit. De muren doen een geschiedenis vermoeden.

 

Er worden nergens menselijke figuren afgebeeld, maar de architectonische structuren en bouwwerken zijn de sporen die de mens heeft achtergelaten. Net zoals in het hout waar na verloop van tijd ringen en nerven ontstaan, laat de geschiedenis zijn sporen na in de structuur van de stenen.

 

De houtsneden bestaan uit series waarbij de nieuwe prenten altijd voortkomen uit een reactie op het er aan voorafgaand werk. De laatste jaren is de aandacht meer gericht op details zoals ramen, ornamenten en muurpartijen van middeleeuwse kerken. Ik hoop dat door mijn werk meer mensen oog krijgen voor onze cultuurhistorische rijkdom en het belang dat dit behouden blijft.

 

In 2013 ben ik begonnen met een nieuwe serie boerenschuren, dit zat al lang in mijn hoofd en het sluit goed aan bij het voorgaande werk. "Oud en gebouwd"

 

 
    Het werk van Wijke is momenteel uitgebreid in de galerie te zien
  in de Duo expositie:
  Wijke van der Bij “De schoonheid van verval” en
  Meint van der Velde “De grote stilte”


  van 17 oktober – 22 november 2020

  

 

Houtsneden

 

 

 

Wjelsryp   40x65 cm                             Laaksum 40x65 cm

 

 

    

                           Ranum  45x60 cm

 

  Langezwaag  45 x 50 cm

 

 

  Hollum  40 x 40 cm

 

 

     Laaksum 30 x 30 cm 

 

 

     Marrakech I en II  40x40 cm

 

      Langezwaag A en B  30x30 cm

 

 
 
 
 
 
   

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy